Japanse tuin, Clingendael

De Japanse tuin in landgoed Clingendael in Den Haag is maar acht weken per jaar geopend. Dit komt doordat de zeldzame bomen en planten die er staan erg kwetsbaar zijn.
Vandaag gaan wij de Japanse tuin bezoeken. Het is helaas wat regenachtig weer maar we hebben geluk dat het even droog wordt tijdens ons bezoek aan de tuin.

Knibbel knabbel knuisje

We lopen door de toegangspoort van landgoed Clingendael. Meteen al krijg ik een sprookjesachtig gevoel door het schattige ”Hans en Grietje” huisje wat meteen al naast de ingang staat. Zo leuk!

Het is erg druk in Clingendael vandaag. Dit komt voor een groot deel omdat de Japanse tuin net open is. Je kunt heel gemakkelijk parkeren voor het landgoed, let wel even waar je precies mag staan en waar je moet betalen. In het weekend is het over het algemeen gratis parkeren.

Clingendael

We lopen verder het landgoed op. Er staan veel dieren in de weide. Ook zien we op de smallere bospaden nog een veldmuisje naar eten zoeken. Het landgoed ligt er in deze periode erg mooi bij, vele planten en bloemen zijn in bloei! Dit levert veel mooie kleuren op en je komt  toch tot rust door hier alleen maar te wandelen.

We komen aan bij de ingang van de Japanse tuin. Er komen veel mensen op deze tuin af, veel toeristen en fotografen. De tuin staat mooi in bloei, overal zie je hele bijzondere bomen en planten met de meest mooie kleuren en gekke vormen.
Het wandelpad in de Japanse tuin is maar smal, waardoor er een limiet is aan de hoeveelheid bezoekers. Je hebt dus de kans soms even buiten te moeten wachten als het te druk is.
Het is ook niet echt mogelijk om door de tuin te wandelen met rolstoelen of kinderwagens, vanwege de smalle paden. Elkaar passeren is soms al een uitdaging, vooral op de smalle stenen bruggetjes!

Japanse Tuin

De Japanse tuin is aangelegd begin twintigste eeuw door de eigenaresse van landgoed Clingendael, Marquerite, barones van Brienen. Tijdens haar reizen naar Japan heeft zij beelden, bruggetjes, lantaarns en een watervat naar Nederland laten verschepen.
Deze tuin is de oudste Japanse tuin in Nederland en hierdoor zo waardevol en bekend. Vanaf 1954 beheert de gemeente het landgoed en de Japanse tuin.

Ik loop op mijn gemak door de tuin en geniet van alle mooie natuur. Ik zie overal om mij heen mooie kleuren van bloemen, bijzondere planten en beelden. Er lopen wat watertjes door de tuin heen waar dan typisch Japanse bruggetjes overheen liggen. De tuin straalt een bepaalde sfeer uit vind ik. Het heeft iets mysterieus ook wel, omdat overal de groene moslaag overheen groeit. Het geeft een heel mooi plaatje!

Achterin de tuin staat een wat groter gebouw, een paviljoen. Vanuit hier heb je mooi uitzicht over de gehele tuin en kun je wat mooie foto’s schieten. We lopen wat verder en komen langs een soort tempeltje met een buddha beeld erin, hieromheen kun je wat steentjes stapelen.
Na een rondje gewandeld en alles gezien te hebben, lopen we weer naar de uitgang van het landgoed.

Zelf vind ik de Japanse tuin erg mooi en bijzonder. Het is niet onwijs groot maar ik vind het zeker de moeite waard om een keer gezien te hebben. Je kunt de rest van de tijd doorbrengen in landgoed Clingendael waar ook genoeg te zien is. Let op wanneer je specifiek de Japanse tuin wilt bezoeken, deze is vanaf eind april zes weken geopend en in oktober nog twee weken. Voor de dagen en tijden kun je het beste even de website bezoeken. Enjoy!

 

logo amanda travel lichter

Share

18 Comments

 1. Maaike schreef:

  Alsof ik er zelf weer ben. Mooi geschreven❤️

 2. Joke Romijn schreef:

  Leuk Amanda, is zie t al weer voor me.

 3. Marja schreef:

  Leuk eens dichtbij huis. Mooie foto’s. Heb er een paar opgeslagen voor bureaublad. 👏👌

 4. Mia schreef:

  Heb gezellig, vitueel, met je meegewandeld. Dadelijk de rododendrons weer in bloei…prachtig landgoed!

 5. Ali schreef:

  Weer heel leuk geschreven. Het is er inderdaad heel mooi. Wij gingen haast ieder jaar naar de Clingendael.

 6. Janine schreef:

  Super mooie tuin, goede tips!

 7. Astrid schreef:

  Prachtig geschreven. Ben zelf verliefd op de Japanse tuin en het bos eromheen. Ik probeer je tekst te delen met de gasten van ons Camperpark Den Haag, bedankt!

  • Amanda schreef:

   Dank je wel voor de leuke reactie!!!:) Dat zou echt super leuk zijn Astrid!! Het is ook leuk voor de gasten om de Japanse tuin en Clingendael te bezoeken!! Jij bedankt!

 8. Gerda Batavier schreef:

  Hoi Amanda wat heb je mooi over de Japansetuin verteld wij zijn vrijdag geweest . Was prachtig om weer te zien .Bedankt.

 9. bert schreef:

  is prachtig dat mos is ook heel mooi probeer dat in mijn tuin ook te krijgen transplanteer af en toe een plakje mos van de tegels naar schutting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *