Basis fotografie

De beste basis Fotografie tips op een rijtje

by Jyotsna de Jong

Ben je Blogger, junior fotograaf of een groot hobbyist
Struggle je weleens met je camera instellingen en zijn je foto’s onderbelicht of juist overbelicht?
Of wil je graag betere foto’s maken?
Scroll niet verder, want ik heb een aantal basis fotografie tips & tricks voor jou!

Camera’s

Om te beginnen zijn er veel verschillende camera’s. Er zijn compacte, spiegelreflex / DSLR, systeem en Fullframe camera’s, maar al deze camera’s hebben in principe 3 dezelfde kenmerken. Sluitertijd, Diafragma en ISO waarden.
Met deze kenmerken is schieten in de “M” vereist.

Sluitertijd

Wat is nou sluitertijd?

Sluitertijd is de tijd dat het licht op de sensor valt.

Het licht komt via het objectief binnen waarbij de diafragma bepaalt hoeveel licht er per “tijdsnelheid” naar binnen gaat. Bij een klein diafragma gaat er weinig licht naar binnen, bij een groot diafragma kan er veel licht naar binnen.

De sluitertijd is belangrijk als je bewegende onderwerpen fotografeert. Het bepaalt namelijk of het moment en de beweging worden bevroren of dat je bewegingsonscherpte ziet.

Hoe korter de sluitertijd, hoe korter jouw camera het gefotografeerde moment kan “zien” en wordt het moment vastgezet en bevroren. Als de sluitertijd langer open staat, hoe meer bewegingsonscherpte je kan zien op de foto.

Hieronder op het plaatje staan verschillende sluitertijden die je toe kunt passen.

Sluitertijden

Diafragma.

Wat is diafragma?

Diafragma is de lichtopening van je lens en deze bepaalt hoeveel licht er op de sensor van je camera valt.

De lensopening kan wisselen in grootte en kan je eigenlijk vergelijken met bijvoorbeeld je pupil. Op een zonnige dag heb je kleine pupillen en zorgen je ogen ervoor dat er niet te veel licht naar binnen komt, wordt het donker buiten, dan worden je pupillen weer groter en kan er meer licht naar binnen. 

Zo werkt het ook met diafragma, het bepaalt de grootte waar het licht doorheen valt. Bij een groot diafragma hoort een grote opening en hierbij hoort een laag F getal. Bij een klein diafragma hoort een kleine opening en hierbij hoort een hoog F getal

 Maar waar gebruik je de diafragma dan voor?

Het heeft een belangrijke invloed op de scherptediepte.

Scherptediepte is, zoals de naam het al zegt, de diepte in de foto die scherp is. Een foto met veel scherptediepte geeft zowel de onderwerpen op de voorgrond als op de achtergrond scherp weer. Bij een foto met weinig scherptediepte is de voorgrond scherp en de achtergrond wazig.

Weinig schermdiepte

Foto met weinig scherptediepte

Veel scherptediepte

Foto met veel scherptediepte

Vaak wordt bij portretfotografie gebruik gemaakt van een groot diafragma (laag getal) zodat de achtergrond onscherp is en de aandacht naar de persoon gaat. Je kan dit natuurlijk ook bij andere fotografiestijlen gebruiken!

Bij landschapfotografie wil je meestal dat de voor- en achtergrond scherp zijn, dus daarom kies je voor een kleiner diafragma zoals een F11.

Wat is ISO?

ISO gaat over de lichtgevoeligheid van de sensor. Hoe gevoeliger de sensor voor licht, hoe beter deze het licht kan “zien”. Ook al is er weinig licht.

De lichtgevoeligheid wordt weergeven met een getal. De laagste ISO waarden zijn meestal 100-200, of soms ook 50. Dit getal gaat van 100-200-400-800-1600-3200-6400 en hoger. Hoe hoger het getal, hoe hoger de lichtgevoeligheid van de camera. De ISO-waarden hebben daarmee vanzelfsprekend invloed op de diafragma en sluitertijd van de camera.

Soms klinkt het gunstig om een hogere ISO-waarde te gebruiken maar er zit ook een nadeel aan. Bij een hoge ISO-waarde krijg je veel meer ruis op de foto, die kan korreliger en onscherper worden.

Maar welke ISO moet ik instellen om ruis te volkomen?

Bijvoorbeeld op een zonnige dag buiten is tussen 100-400 ISO meestal voldoende. En wanneer er minder licht is, op een bewolkte dag of binnenshuis, dan heb je een hogere ISO waarde nodig, bijvoorbeeld ISO 800.
Hier nog een klein overzichtje met Diafragma, Sluitertijd en ISO waarde.

Iso

Het maakt het niet uit met welke lens je schiet, mocht het zijn met een kitlens, zoom of prime lenzen, deze 3 lenzen kun je op bijna elke camera hanteren.

Amsterdam

Ik hoop dat ik jou genoeg geïnspireerd heb om aan de slag te gaan om in de “M” stand te fotograferen. Het is even goed uitzoeken maar als je het onder de knie hebt, gaat het instellen sneller en vanzelf! Mocht je nog meer vragen hebben dan kan je ook altijd contact opnemen via Instagram DM!

Liefs, Jyotsna.

Justmytravel logo

 

Deze blogs zijn ook interessant

4 comments

Nancy 11 december 2020 - 12:37

Leuk stukje , dit wist ik allemaal niet. Misschien worden mijn foto’s wel mooier dan. Ik ga t proberen

Reply
Amanda 11 december 2020 - 18:59

Ik ben benieuwd naar je foto’s! Houd de website in de gaten want er komen meer fotografie tips van Jyotsna aan!

Reply
Nick 6 januari 2021 - 11:13

Leuk interessant item. Ik wist het allemaal wel, maar soms is een ‘refresher’ wel handig.
Waarom zien mijn foto’s er zo uit als ik een bepaald diafragma combineer met een bepaalde sluitertijd?
Dit is typisch zo iets dat je regelmatig moet doen om het maximale uit je DSLR te halen, het gevaar is anders dat je uit gemakzucht maar foto’s maakt op de ‘auto stand’. In dat geval kan je beter foto’s met je telefoon maken 😉

Reply
Amanda 19 januari 2021 - 11:29

Klopt! Het is toch leuker als je er wat meer van afweet!:)

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy