Camperen in Nieuw Zeeland

by Erik van Beek

Het is mij gelukt om twee maanden vrij te krijgen en daardoor was het mogelijk om Nieuw Zeeland te ontdekken. Aangezien dit land bij iedereen op het lijstje staat, behoeft Nieuw Zeeland eigenlijk geen verdere introductie.

Rondreizen door Nieuw Zeeland | FOX.nl

In het kort kun je het land het beste omschrijven als een ruig landschap met schitterende natuur én zeer vriendelijke inwoners. De eerste maand heb ik op het Noordereiland doorgebracht met als hoogtepunten Auckland, Waitomo Caves en Roturua. De tweede maand heb ik op het Zuidereiland doorgebracht en daarvoor heb ik een camper gehuurd.

Proloog

Voordat ik m’n camper kon ophalen moest ik eerst van het Noordereiland naar Christchurch op het Zuidereiland zien te komen. Hiervoor ben ik met Interislander ferry van Wellington naar Picton gegaan. Na een overnachting in Picton ben ik ’s ochtends met de bus naar Hanmer Springs gegaan.

Dit is een rustiek stadje wat het meeste doet denken aan een Zwitsers Alpendorp. De hoofdattractie zijn de hot springs waaraan het stadje z’n bestaansrecht heeft ontleend. In de omliggende bergen kun je ook mooie wandel- en mountainbiketochten maken. Opvallend is dat van de drie hostels in Hanmer Springs er twee door Nederlanders worden gerund. Zelf heb ik in het Hanmer Backpackers geslapen. Door de kleinschaligheid van dit hostel voelt dit meer aan als een huis en de Nederlandse gastheer en Japanse gastvrouw zorgen voor een goede sfeer.  

Na anderhalve dag ben ik doorgereisd naar Christchurch, de grootste stad van het Zuidereiland. Deze stad kwam in 2011 in het nieuws door een reeks van verwoestende aardbevingen. De schade van deze bevingen is nog steeds goed te zien in de stad, bijvoorbeeld aan de kathedraal. Er is nog genoeg moois in Christchurch te zien en een goede manier om dit te zien, is de Free Guided Tour. Deze start bij de kathedraal en de gids leidt ons langs de belangrijkste plekken en vertelt ook zeer indrukwekkend over de aardbeving.

De Camper

Vandaag m’n camper voor de komende 2,5 week opgehaald. Op m’n zoektocht naar de goedkoopste deal was ik uiteindelijk bij Lucky Rentals uitgekomen. Dit bedrijf verhuurt campers welke door de grotere verhuurders zijn afgeschreven, maar nog prima een tweede leven kunnen krijgen. De camper die ik heb gehuurd is een grote stationwagon (Toyota Estima) waar de achterbank is vervangen voor een uitklapbaar bed en de bagageruimte is vervangen voor een keukentje met koelkastje.

Voor het ultieme kampeergemak had ik ook een gas-BBQ en campingstoelen + tafel genomen. Volgens de verhuurder zouden er twee personen in moeten kunnen, maar dat lijkt mij een grote uitdaging. Voor één persoon is dit een prima campertje. 

Arthur’s Pass & Lake Kaniere

De eerste etappe van de reis ging door Arthur’s Pass, één van de weinige wegen die de Oostkust met de Westkust verbindt. Aan het begin is het wennen aan het rijden met deze camper. Met name in de bergen heeft ‘ie het zwaar en veroorzaak je snel een ‘file’ achter je. Een ongeschreven regel is dat je zo snel mogelijk op een veilige plek opzij gaat, zodat het snellere verkeer je kan inhalen. Aangezien de omgeving de moeite waard is om voor te stoppen, is het geen straf als je even aan de kant moet. 

M’n eerste echte stop is bij de Devils Punchbowl Waterfall, een indrukkende waterval, welke je na een korte wandeling kunt bereiken. Bij één van m’n korte tussenstops heb ik ook meteen kennisgemaakt met de Kea. Deze groene ara’s zijn dol op rubber, dus als je even je auto neerzet om een foto van het uitzicht te maken dan zitten deze beesten op je auto om het rubber op te eten én ze blijven ook rustig zitten als je weer weg wilt rijden.

Eind van de middag aangekomen op m’n eerste kampeerplek bij  Lake Kaniere, een mooi rustig meertje. Helaas wel met veel vliegen, maar wel een prachtig uitzicht en hier ook twee nachten gebleven.  

Bijna alle campings werken volgens hetzelfde systeem, bij de ingang moet je een envelopje in een brievenbus doen en het hieraan hangende ticket moet je afscheuren en achter je voorruit leggen. De meeste campings hebben een basic toiletgebouw en alleen maar koud water. Voor campings met warm water zul je iets beter moeten zoeken en iets meer moeten betalen. Tijdens m’n camperreis was de verhouding koud/warm water ongeveer 40%/60%. 

Franz Jozef Glacier

Onderweg richting de Franz Jozef Glacier ben ik onder andere bij het plaatsje Ross gestopt. Dit is een voormalig goudmijndorpje. Er is een klein museum en er is een mooie wandeling door het bos te maken waar je nog diverse bewijzen van de goudmijn-periode terug kan vinden. 

Eind van de middag aangekomen in het plaatsje Franz Jozef. Hier heb ik eerst nog een guided walk naar de gletsjer geregeld en daarna een camping gezocht. De guided walk naar de gletsjer is gaaf om te doen en je krijgt daarmee een goede indruk van de gletsjer. Helaas neemt de gletsjer elk jaar een beetje in grootte af, maar is nog steeds indrukwekkend om te zien.

Haast Pass

Vanuit Franz Jozef ben ik eerst naar Lake Matheson gereden. Dit is een zogenaamd spiegelmeer. Doordat het zo windstil daar is, zie je een perfecte spiegeling in het water. 

Vervolgens heb ik één van de mooiste wegen van Nieuw Zeeland gereden. De weg slingert door de bergen heen en je komt langs prachtige riviertjes, helderblauwe meertjes en adembenemende uitzichten. Je vergeet bijna dat je ook nog even op de weg moet letten. Gelukkig zijn er genoeg uitwijkplaatsen langs de weg om even te stoppen en de omgeving in je op te nemen. 

Na al dit natuurgeweld was het fijn dat m’n camping zich in een boerenlandschap bevond, namelijk Albert Town. Dit plaatsje ligt vlakbij Wanaka, een stadje waar je je adrenaline kwijt kunt. De volgende ochtend ben ik hier naar toe gegaan om één van m’n nog openstaande extreme sports te doen, namelijk paragliden. Bij paragliden ren je met een parachute van een heuvel af en vlieg je op de thermiek langs de klif. Erg gaaf om te doen! Na deze ervaring nog even geluncht in Wanaka en vervolgens de heuvel rondom Lake Wanaka beklommen.

Milford Sound

Had ik eerder gezegd dat Haast Pass één van de mooiste wegen van het land is, de weg richting Milford Sound doet er niet voor onder. Vanaf Te Anau verandert het landschap langzaam van vlak naar bergachtig en verandert het natuurschoon ook mee totdat je tussen de fjorden terecht komt met immens hoge kliffen waar watervallen vanaf komen. Over deze weg (120 km) heb ik zo’n vier uur gedaan, omdat er na elke bocht weer iets moois was te zien.

Dit natuurschoon komt wel met één nadeel, namelijk dat het 70% van de tijd regent. Het is dus aan te raden om minimaal 2 nachten te blijven, zodat je Milford Sound ook droog ziet.

By Erik van Beek

Deze blogs zijn ook interessant

7 comments

Ali 31 maart 2019 - 21:06

Mooi reisverslag. Er is heel wat te zien. En mooie foto’s
Het is wat he zo n reis te maken

Reply
Erik 11 april 2019 - 21:33

Dank je!

Reply
kelly 31 maart 2019 - 21:12

Dit lijkt mij zo een toffe reis!! Ik zou dit echt graag een keer zelf willen doen!
Was je hier helemaal alleen naartoe of met een gezelschap?

Reply
Erik 11 april 2019 - 21:36

Thanks! Ik zou het zeker aanraden. Alleen reizen in nieuw zeeland gaat prima, je komt overal gastvrije mensen tegen

Reply
Leuk 31 maart 2019 - 21:17

Leuk

Reply
Joke 31 maart 2019 - 21:25

Leuk geschreven Erik. Ik reis gewoon met je mee zo.

Reply
Erik 11 april 2019 - 21:36

Dank je!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy